'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.
Wordt Donateur
Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Pand Paulus - Korte Haven 125

Bijzonder gebouw behouden

 

Rond 1600 was op het adres Korte Haven 125 een brouwerij gevestigd, die oorspronkelijk 'Het Hellebaart' werd genoemd, maar al snel de naam 'De Swarte Leeuw' kreeg. In 1675 was er sprake van 'zeekere brouwerij woonhuijs lootse mitsgs branderij alle staande annex den anderen haave van outs genaamd het hellebaard en nu de swarte leeuw'.

Johannes Cornelis Jacobus Nolet erfde in 1844 “huis, mouterij, branderij, pakhuizen en nog een huisje en erven”. In 1871 verkocht hij het gehele complex aan de zendingsvereniging Paulus.

 

Het pand werd verbouwd en na 1873 werd er kerk gehouden door respectievelijk de vrijzinnigen, de Nederlandse Protestantenbond en de Evangelisch Hervormden. De bekende dominee-dichter François HaverSchmidt – ook bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens - heeft hier vaak gepreekt.

 

De kwaliteit van het gebouw bleek een groot probleem, ondanks twee grote opknapbeurten. De huidige gevel stamt bijvoorbeeld uit 1888, en is ontworpen door architect Vormer. In 1894 vertrok de vereniging Paulus en het gebouw werd een pakhuis voor gedistilleerd. Vanaf 1903 had het pand meerdere functies, onder andere als garage en werkplaats. Als laatste diende het gebouw als marmeropslagplaats.

 

SBSS heeft dit gemeentelijke monument in 1995-96 gerestaureerd. Het pand is in eigendom van Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS), de beheerstichting die nauw aan SBSS is verbonden. Momenteel is het gebouw verhuurd aan de gemeente Schiedam (Stichting Kunstwerkt) en Yogastudio Yoia Yoga. 

 

De zwart-wit foto is van voor de restauratie. De kleurenfoto is van daarna. Op de rechterfoto is de dakconstructie op de bovenverdieping mooi te zien.

 

Afbeeldingen (slideshow)

  • Pand Paulus - Korte Haven 125
  • Pand Paulus - Korte Haven 125
  • Pand Paulus - Korte Haven 125