Broersveld 141
Dam 28-30
Korte Haven 125
Lange Haven 95
Schie 98
Vismarkt 9
Westmolenstraat 12
nextprev

Stadsherstel Schiedam

'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.

Contact

Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Gerealiseerde projecten

Vismarkt 9

Na brand in oude luister hersteld

In 1641 is er sprake van de verkoop van 'seeker huijs ende erve staande ende gelegen op den houck vande Walvisstraet'. Lange tijd was sprake van een huis en de daar achterliggende branderij. In 1838 worden woning en branderij gesplitst. Het huis is, net als na de restauratie, lange tijd in twee woningen verdeeld geweest.

 

In de jaren '80 van de vorige eeuw heeft een brand dit pand grotendeels verwoest. Na een lange periode van leegstand heeft SBSS deze bouwval in 1991 aangekocht. Twee jaar later kon met de restauratie worden begonnen en in 1994 was het pand – gelijk een feniks – letterlijk en figuurlijk weer uit de as herrezen. De twee gerealiseerde appartementen met uitzicht op de Lange Haven werden verkocht.

Afbeeldingen (slideshow)

  • Vismarkt 9
  • Vismarkt 9