Broersveld 141
Dam 28-30
Korte Haven 125
Lange Haven 95
Schie 98
Vismarkt 9
Westmolenstraat 12
nextprev

Stadsherstel Schiedam

'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.

Contact

Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Gerealiseerde projecten

Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol

Revitalisatie van een unieke winkelstraat

 

De Hoogstraat is van oudsher dé winkelstraat van Schiedam. Een aantal monumentale panden in het gedeelte tussen Museum en Afrol raakte echter danig in verval. Om dit gedeelte van de Hoogstraat weer tot bloei te brengen heeft de gemeente de samenwerking gezocht met Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS). 

SBSS heeft in het verleden laten zien in staat te zijn om monumentale panden te restaureren en weer van een passende bestemming met sluitende exploitatie te voorzien. Onderdeel van de studie was de opdracht aan Archivision om de mogelijkheden in beeld samen te vatten. Dit heeft geresulteerd in deze wervende film, (klik hier). 

 

 

Overleg tussen de gemeente Schiedam en SBSS heeft geleid tot een samenwerkingsovereenkomst voor zes panden aan de Hoogstraat. De samenwerkingsovereenkomst heeft de naam ‘Revitalisering Hoogstraat Midden’ gekregen. SBSS heeft vervolgens op 23 september 2010 de Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam (SRHS) opgericht met als doel het restaureren, herbestemmen en beheren van de panden aan de Hoogstraat.

Het bestuur van deze stichting zonder winstoogmerk wordt gevormd door drs. Engeline van Collenburg - in 't Hout(voorzitter), ir. Matthé Treijtel (secretaris) en Wim van Biezen (penningmeester). 

 

Op 31 augustus 2011 vond de feestelijke start van het restauratieproject plaats. Na ruim 2 jaar van hard werken is op 6 december 2013 het project feestelijk afgesloten. Het resultaat: vier winkels en vijf woningen in een historische omgeving met hedendaags comfort. De woningen zijn in mei 2013 al door de huurders in gebruik genomen. De eerste winkeliers waren Zo Leuk (fashion en lifestyle), Supervlaai, Gebr. De Veld (Loewe-dealer en witgoed) en Da's Leuk (grote maten damesmode).

Dit alles is tot stand gekomen door o.a. de steun van het Fonds Schiedam Vlaardingen en de J.E. Jurriaanse Stichting.

     

Afbeeldingen (slideshow)

  • Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol
  • Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol
  • Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol
  • Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol
  • Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol
  • Hoogstraat - Midden I - Van Museum tot Afrol