Broersveld 141
Dam 28-30
Korte Haven 125
Lange Haven 95
Schie 98
Vismarkt 9
Westmolenstraat 12
nextprev

Stadsherstel Schiedam

'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.

Contact

Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Gerealiseerde projecten

RK kapel Vlaardingerdijk

Ooit kapel van de rooms-katholieke begraafplaats, nu Roemeens Orthodoxe Kerk

 

In 1849 werd buitenplaats 'Bokkenburg' op de veiling verkocht aan 'de kerkmeesteren van de Rooms Catholieke Gemeente Schiedam', die er een rooms-katholieke begraafplaats wilden vestigen. Er werd een plattegrond ontworpen met gravenplan, doodgraverswoning, een sacristie en en baarloods. In 1851 vond de officiële kerkelijke inwijding plaats. Er was op dat moment nog geen geld voor de bouw van een kapel. Een van de kerkbestuursleden bood aan om op zijn kosten een kapel te bouwen 'als een hartelijk verlangen van zijner godsdienstige vrouw'. Twee jaar later ging de bouw van start en in 1854 kon de kapel worden ingewijd.

 

De kapel bleek in de loop der jaren een grote kostenpost te worden en het Bisdom Haarlem verkocht in 1972 het kerkhof met opstallen dan ook voor een symbolisch bedrag aan de gemeente Schiedam. In 1977 werd het hele complex op de Rijksmonumentenlijst geplaatst.

 

In 1993 werden de eerste contacten tussen SBSS en de gemeente gelegd om een eventuele restauratie van de kapel en de bijgebouwen te bewerkstelligen. Na een haalbaarheidsonderzoek bleek een columbarium geen optie. De stichting kwam vervolgens in 1997 in contact met de Roemeens Orthodoxe Kerk in Nederland, die op zoek was naar een eigen kerkgebouw. In 2000 kon worden begonnen met de restauratie van dit rijksmonument en op 9 juni 2001 vond de officiële sleuteloverdracht plaats. Het Roemeens Orthodoxe Kerkcentrum is eigendom van Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS). Het parochiebestuur van de Roemeens Orthodoxe Religieuze Vereniging in Nederland huurt dit complex.


Afbeeldingen (slideshow)

  • RK kapel Vlaardingerdijk
  • RK kapel Vlaardingerdijk
  • RK kapel Vlaardingerdijk
  • RK kapel Vlaardingerdijk